Bij Privacy Company beschouwen we ons team als de drijvende kracht achter het succes van onze organisatie. Wie ben jij en wat doe je?

Iris Hoe zorgen we ervoor dat privacy centraal komt te staan op de werkvloer? Dat is de vraag waar ik momenteel veel mee bezig ben. Uiteindelijk zijn het de mensen op de werkvloer die ervoor zorgen dat er daadwerkelijk verantwoordelijk wordt omgegaan met persoonsgegevens. Dat maakt privacy bij uitstek een communicatievraagstuk. Dit betekent dat ik o.a. bezig ben met het ontwikkelen van (online) training om ervoor te zorgen dat onze klanten op een effectieve manier het privacy-bewustzijn binnen de organisatie kunnen verhogen. Daarnaast werk ik als ethisch expert voor de Europese Commissie. In die hoedanigheid beoordeel en adviseer ik H2020 onderzoeksproject over onderzoeksethiek.

Onze slogan is ‘making privacy easy’. Hoe maak jij het klanten zo makkelijk mogelijk?

Zelf ben ik product manager van onze e-learning. E-learning is bij uitstek een doeltreffende en efficiënte manier om ervoor te zorgen dat alle werknemers, van elk kennisniveau, weten wat privacy betekent voor hun dagelijkse praktijk. Onze e-learning wijkt daarbij af van het lineaire, tekstuele format dat vaak wordt aangehouden, maar speelt in op de mediabehoeftes van nu met interactie, animaties, filmpjes en infographics. Dit alles is gemaakt door privacy experts, onderwijskundigen en UX designers waardoor het een gebruiksvriendelijk product is waarmee onze klanten gemakkelijk mee aan de slag kunnen.

We bestaan uit een diverse groep mensen, gedreven door de passie om privacy te laten werken in de dagelijkse praktijk. Wat drijft jou?

Wat mij drijft is de waarde van privacy. Privacy gaat niet alleen over het beschermen van persoonsgegevens om zoveel mogelijk geheim te kunnen houden, privacy gaat juist over controle, vertrouwen, intimiteit, vrijheid, bescherming en autonomie. Kortom: privacy is een waarde die ons bestaan op zoveel manieren direct raakt. In mijn werk voor Privacy Company kan ik bijdragen aan de bescherming van privacy zodat we stapje voor stapje naar een wereld werken waarin we organisaties met een geruster hart kunnen vertrouwen met onze persoonsgegevens.

Achtergrond

Ik ben van huis uit geen jurist; mijn interesse in privacy is begonnen vanuit mijn studie wetenschaps- en techniekfilosofie aan de Universiteit Twente waar ik mijn onderzoek heb gericht op de ethische aspecten van technologie. Op het gebied van privacy ligt er vaak meer nadruk op het volgen van de regels dan op het op een goede, verantwoorde manier willen doen. Ik kijk dus met een andere – een ethische - bril naar privacy en dat maakt het werken aan juridische materie erg interessant.