Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Twitter en LinkedIn

Blogposts met de tag Algemene Verordening Gegevensbescherming

De Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) wordt vaak in één adem genoemd wanneer je het hebt over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). In de AVG is vastgelegd dat de aanstelling…

In het kader van de Alert Online campagne geef ik in deze blogpost 7 tips voor digitaal veilig handelen. Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming, of privacyverordening, is het van belang…

In de privacyverklaring communiceer je over hoe jouw organisatie omgaat met privacy. Op grond van de wet ben je verplicht duidelijk en begrijpelijk te informeren over een aantal zaken. In…

Met het bekend worden van de Rijksbegroting op Prinsjesdag 2017 werd ook duidelijk dat de Autoriteit Persoonsgegevens fors meer budget gaat krijgen. Het komende jaar krijgt de AP al 5…

Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt is het onder de aankomende privacyverordening vaak verplicht om een verwerkingsregister bij te houden (ook wel registerplicht). Een misverstand dat is ontstaan is dat…

Deze vijfde blogpost in de reeks over de rechten van betrokkenen gaat over het recht op beperking van de verwerking. Dit is een nieuw recht onder de privacyverordening en houdt…

De derde blogpost in de reeks over de rechten van betrokkenen onder de privacyverordening gaat over het recht om niet te worden onderworpen aan geautomatiseerde besluiten, waaronder profiling valt. Onder…

In deze blogpost staan wederom rechten van betrokkenen centraal. Ik bespreek dit keer het recht op overdraagbaarheid van gegevens, oftewel dataportabiliteit, en het recht op vergetelheid, beter bekend als ‘the…

Onder de Wet bescherming persoonsgegevens hebben betrokkenen verschillende rechten. De privacyverordening heeft een aantal van deze rechten aangescherpt en nieuwe rechten toegevoegd, waar organisaties rekening mee moeten houden. In een…

De Algemene Verordening Gegevensbescherming, of privacyverordening, beschrijft een aantal rollen in het proces van gegevensverwerking, waaronder de rol van Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG). De FG wordt ook wel Data…

Dit is de laatste post in de reeks over doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen. In eerdere edities werden adequaatheidsbesluiten, het Privacy Shield en modelcontracten besproken. Deze blogpost gaat in…

In de blogreeks over de doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen dit keer aandacht voor de standaard modelcontracten. In eerdere edities werd al uiteengezet hoe de adequaatheidsbesluiten kunnen helpen voor…

Kom volgende week naar Overheid 360° 2017 Volgende week woensdag wordt congres Overheid 360° georganiseerd in Supernova in Utrecht. Privacy Company is dit jaar partner en zal met een stand…

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kent een aantal nieuwe verplichtingen ten opzichte van de huidige regelgeving. Organisaties hebben tot 25 mei 2018 de tijd om te zorgen dat zij voldoen…

Persoonsgegevens doorgeven aan organisaties in andere landen is op technisch niveau niet heel lastig, maar op juridisch gebied is dit niet altijd eenvoudig. De overdracht van gegevens binnen de EU…

De e-Privacy Verordening is het meest recente stukje privacy-gerelateerde wetgeving afkomstig van de Europese Commissie. Waar privacy in de voorgaande jaren wellicht een beetje het ondergeschoven kindje leek, heeft de…

Cookies en de ‘cookiebepaling’ zijn al jaren onderwerp van verhitte discussies. Dit vereiste uit de Telecomwet voor het plaatsen en uitlezen van cookies is de Nederlandse vertaling van de e-Privacy…

Deze maand is de nieuwe e-Privacy Verordening het hoofdonderwerp van de blogposts. Nu hoor ik jullie denken: álweer nieuwe privacywetgeving? Het antwoord is ja. De nieuwe e-Privacy Verordening is een…

Processen vormen veelal de ruggengraat van een organisatie. Of het nou gaat om bestellen van nieuw printerpapier of het aanmaken van een klantenbestand, er zijn bijna altijd bepaalde werkwijzen die…

Dit is de volgende blogpost in onze reeks over het implementatieproces van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze post gaat het over documenten. En dan niet de documenten met persoonsgegevens die…

Fouten maken is menselijk. Per ongeluk een kop koffie over je laptop gooien kan iedereen overkomen. Maar sommige foutjes, zoals het verliezen van een onbeveiligde USB-stick, hebben verdergaande gevolgen wanneer…

Vanaf deze week starten we met een nieuwe blogreeks. Wederom gaan we ons met deze reeks richten op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De verordening is namelijk vanaf 25 mei…

De blockchain en privacy gaan moeilijk door één deur. De meest voornaamste eigenschappen van de blockchain (transparant, decentraal en onomkeerbaar) schreeuwen niet bepaald privacy. Transparant, want alle transacties zijn openbaar.…

Deze maand besteedt Privacy Company aandacht aan het Internet of Things (IoT). Hierbij hebben al verscheidene onderwerpen de revue gepasseerd. Zo is onder andere bekeken wat het IoT nou eigenlijk…

Opnieuw zijn er interessante documenten van de Europese Commissie voortijdig gelekt. Dit keer gaat het om een communicatie over de data economie. In het document wordt aandacht besteed aan twee…

Onder de aankomende Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn Privacy by Design en Privacy by Default verplicht gesteld voor organisaties en aanbieders van producten en diensten die persoonsgegevens willen verwerken. Vorige…

In deze blog wordt aandacht besteed aan het onderdeel access control in het kader van Privacy by Design. Access control gaat over het beheren van toegang tot persoonsgegevens. Dus wie…

Wat is het belang van het beginsel van dataminimalisatie bij de verwerking van persoonsgegevens? Dit beginsel bestaat al in de huidige wetgeving, maar in de nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming…

Met de komst van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 wordt een nieuwe term geïntroduceerd in de privacywet: het pseudonimiseren van persoonsgegevens. Pseudonimiseren is niet gelijk…

In de afgelopen weken zijn er zeven blogposts geschreven over de veranderingen op het gebied van privacywetgeving met de komst van de privacyverordening of Algemene Verordening Gegevensbescherming. Om de reeks…

Zoals je hoogstwaarschijnlijk nu wel weet brengt de privacyverordening, die in de lente van 2018 van toepassing is, vele nieuwe regels en verplichtingen voor organisaties met zich mee. Het is…

Al een aantal jaren geleden werd het principe van Privacy by Design (PbD) geïntroduceerd met de Canadese privacy commissaris Ann Cavoukian als belangrijkste trekker. Principes werden vastgesteld, grotendeels gebaseerd op…

Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) heeft een betrokkene diverse rechten. Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) blijven deze rechten ook gehandhaafd. De AVG brengt in 2018 echter…

Veel organisaties maken gebruik van andere dienstverleners voor het verwerken van persoonsgegevens. Zo kan een externe partij worden ingehuurd om bijvoorbeeld de salarisadministratie van de organisatie te regelen. Uiteraard moet…

Bij veel organisaties is toestemming een veelgebruikte grondslag voor het verwerken van persoonsgegevens. Ook met ingang van de privacyverordening is toestemming één van de mogelijke grondslagen om persoonsgegevens te mogen…