Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Twitter en LinkedIn

Blogposts met de tag persoonsgegevens

We hebben allemaal recht op privacy, maar een beetje minder als er een journalist langskomt. Dat is lastig te verteren als je eigenaar bent van meerdere huizen en je door…

De AVG staat centraal in het werk van ons team. Dit betekent dat we er iedere dag mee werken, de teksten analyseren, de verplichtingen willen doorgronden en deze met name…

Sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei is, net als onder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), een legitieme grondslag vereist voor de verwerking van persoonsgegevens.…

We hebben vaak de neiging om datalekken en andere privacyproblemen te associëren met kwetsbare systemen en grote hacks, maar in de praktijk vormen mensen het grootste privacyrisico. In een rapport…

De gegevensbeschermingseffectbeoordeling Een gegevensbeschermingseffectbeoordeling is een proces dat is bedoeld om de verwerking van persoonsgegevens te beschrijven, de noodzaak ervan te beoordelen en de daaraan verbonden risico's te helpen beheren.…

In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt Privacy by Design (PbD) expliciet vereist bij het verwerken van persoonsgegevens. Dit betekent dat organisaties bij de inzet en ontwikkeling van (nieuwe) producten…

Het verwerken van persoonsgegevens is lang niet altijd iets wat je als verwerkingsverantwoordelijke alleen doet. Vaak worden andere partijen of dienstverleners ingeschakeld om persoonsgegevens in opdracht van de verantwoordelijke partij…

In de blogreeks "De 7 grootste misverstanden over de AVG" rekenen we af met de 7 meest gehoorde misverstanden. Een van de kernbegrippen in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is…

Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De AVG vervangt de privacyrichtlijn en zorgt er voor dat de privacyregels door de gehele EU nagenoeg hetzelfde…

In het kader van de Alert Online campagne geef ik in deze blogpost 7 tips voor digitaal veilig handelen. Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming, of privacyverordening, is het van belang…

In de privacyverklaring communiceer je over hoe jouw organisatie omgaat met privacy. Op grond van de wet ben je verplicht duidelijk en begrijpelijk te informeren over een aantal zaken. In…

Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt is het onder de aankomende privacyverordening vaak verplicht om een verwerkingsregister bij te houden (ook wel registerplicht). Een misverstand dat is ontstaan is dat…

Deze vijfde blogpost in de reeks over de rechten van betrokkenen gaat over het recht op beperking van de verwerking. Dit is een nieuw recht onder de privacyverordening en houdt…

Dit is de laatste post in de reeks over doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen. In eerdere edities werden adequaatheidsbesluiten, het Privacy Shield en modelcontracten besproken. Deze blogpost gaat in…

In de blogreeks over de doorgifte van persoonsgegevens naar derde landen dit keer aandacht voor de standaard modelcontracten. In eerdere edities werd al uiteengezet hoe de adequaatheidsbesluiten kunnen helpen voor…

Sinds het aantreden van President Trump in de Verenigde Staten (VS) begin 2017, vrezen de inwoners van de VS voor hun privacy want om “let’s make America great again”…

Persoonsgegevens doorgeven aan organisaties in andere landen is op technisch niveau niet heel lastig, maar op juridisch gebied is dit niet altijd eenvoudig. De overdracht van gegevens binnen de EU…

De blockchain en privacy gaan moeilijk door één deur. De meest voornaamste eigenschappen van de blockchain (transparant, decentraal en onomkeerbaar) schreeuwen niet bepaald privacy. Transparant, want alle transacties zijn openbaar.…

Deze maand besteedt Privacy Company aandacht aan het Internet of Things (IoT). Hierbij hebben al verscheidene onderwerpen de revue gepasseerd. Zo is onder andere bekeken wat het IoT nou eigenlijk…

Vorige week heeft mijn collega geschreven over het ‘Internet of Things’ (IoT) en alle oneindige mogelijkheden dat het kan bieden. Van zelfrijdende auto tot communicerende teddybeer, je kunt het zo…

Opnieuw zijn er interessante documenten van de Europese Commissie voortijdig gelekt. Dit keer gaat het om een communicatie over de data economie. In het document wordt aandacht besteed aan twee…

Op privacy gebied is er weer veel gebeurd dit jaar, Zowel goede als slechte praktijken volgden elkaar. Laat ik beginnen met de mindere kanten, Zomaar wat nieuws uit verschillende kranten.…

In een recent big data rapport van de WRR genaamd ‘Exploring the boundaries of big data’ wordt, in het onderdeel over encryptie, drie privacy benaderingen onderscheiden: geheimhouding en privacy, controle…

Met de komst van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 wordt een nieuwe term geïntroduceerd in de privacywet: het pseudonimiseren van persoonsgegevens. Pseudonimiseren is niet gelijk…

“Dat Google ik wel even.” Vandaag de dag zullen er weinig mensen zijn die deze zin nog nooit gehoord hebben. Zoekmachines zijn binnen onze huidige informatiemaatschappij onlosmakelijk verbonden met het…

Wat is één van de grootste privacyrisico’s die iedereen kan raken? Identiteitsfraude is een veelvoorkomend probleem welke je liever wilt voorkomen dan oplossen. Het is erg vervelend als je…

Vandaag vertelt Arnold je over clouddiensten en hoe jij je privacy kunt beschermen bij het gebruik van deze diensten. Bekijk het filmpje en word alerter online!…

Nagenoeg iedereen maakt tegenwoordig gebruik van sociale media. Facebook is het grootste online sociale netwerk, maar ook Twitter, Instagram en LinkedIn zijn enorm populair. Het delen van informatie over jezelf…

Zoals je hoogstwaarschijnlijk nu wel weet brengt de privacyverordening, die in de lente van 2018 van toepassing is, vele nieuwe regels en verplichtingen voor organisaties met zich mee. Het is…

Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) heeft een betrokkene diverse rechten. Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) blijven deze rechten ook gehandhaafd. De AVG brengt in 2018 echter…

Veel organisaties maken gebruik van andere dienstverleners voor het verwerken van persoonsgegevens. Zo kan een externe partij worden ingehuurd om bijvoorbeeld de salarisadministratie van de organisatie te regelen. Uiteraard moet…

In deze eerste blogpost van de reeks behandelen we de 10 grootste en belangrijkste veranderingen van de privacyverordening die betrekking hebben op de verantwoordelijke van een verwerking van persoonsgegevens. De…

Big data is een bijna onzichtbare kennisrevolutie die een impact heeft op nagenoeg alle sectoren van de samenleving, van het bedrijfsleven en de overheid tot het onderwijs en de gezondheidszorg.…

Wat is het belang van privacy? Als ondernemer zit je niet te wachten op gedoe. En al helemaal niet op gedoe over privacy. Je hebt het al druk genoeg met…

In een organisatie draait bescherming van (persoons)gegevens om meer dan het nemen van technische maatregelen en het zorgen voor mooi beleid. Het gaat om bewustwording van je werknemers. Werknemers…

Privacy en wearables: hoe gaan die twee samen? Onlangs tikte de Autoriteit Persoonsgegevens twee bedrijven op de vingers voor het gebruik van wearables op de werkplek. De privacytoezichthouder heeft verduidelijkt…