Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg ons op Twitter en LinkedIn

Blogposts met de tag privacy

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met IIR. Op 26 & 27 september organiseerde IIR het Dataprotectie en Privacy Congres. Tijdens dit congres sprak Sjoera over de ePrivacy…

Een openbare ruimte is een ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Dan heb ik het over een plein of een straat, maar ook een ruimte in overheidsgebouwen waar iedereen kan…

We hebben allemaal recht op privacy, maar een beetje minder als er een journalist langskomt. Dat is lastig te verteren als je eigenaar bent van meerdere huizen en je door…

De AVG staat centraal in het werk van ons team. Dit betekent dat we er iedere dag mee werken, de teksten analyseren, de verplichtingen willen doorgronden en deze met name…

Een van de meest besproken datalekken van de afgelopen tijd is de situatie van Barbie. Samantha de Jong, die door realityprogramma’s bekend werd als Barbie, belandde in Januari dit…

Op 18 juni heeft Transvision B.V. in Capelle aan den IJssel het eerste Privacy Keurmerk ontvangen van Privacy Company. Onafhankelijke toetsing door auditors van Accoris Audit Services B.V.…

We hebben vaak de neiging om datalekken en andere privacyproblemen te associëren met kwetsbare systemen en grote hacks, maar in de praktijk vormen mensen het grootste privacyrisico. In een rapport…

Als je hard hebt gewerkt aan het voldoen aan de regels is het fijn om dat ook te kunnen laten zien. Dat vinden onze klanten en dat vinden wij ook.…

Omdat het bijna 25 mei is, maken we voor de verandering een uitstapje naar een longread over waarom privacy nou écht belangrijk is. Sinds het nieuws dat Facebook & Cambridge…

De gegevensbeschermingseffectbeoordeling Een gegevensbeschermingseffectbeoordeling is een proces dat is bedoeld om de verwerking van persoonsgegevens te beschrijven, de noodzaak ervan te beoordelen en de daaraan verbonden risico's te helpen beheren.…

Veel marketeers vragen zich af: mag ik mijn klanten nog mailen na 25 mei 2018? Dan kunnen de toezichthouders immers handhaven op de aangescherpte toestemmingsvereisten uit de Europese privacyverordening. Maar…

In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt Privacy by Design (PbD) expliciet vereist bij het verwerken van persoonsgegevens. Dit betekent dat organisaties bij de inzet en ontwikkeling van (nieuwe) producten…

In de vorige blog hebben we besproken hoe je de groep op een goede manier kan positioneren. Dit zorgt ervoor dat de groep op de meeste effectieve en efficiënte manier…

In de vorige blog hebben we besproken hoe je kan zorgen voor goede interactie rondom een ethische privacykwestie. Dit zorgt ervoor dat de informatie en morele standpunten die je verzamelt…

Door maatschappelijk verantwoord te innoveren kunnen je producten en diensten op een breed draagvlak rekenen. Door ethische en maatschappelijke aspecten van (technologische) innovaties in een vroeg stadium in kaart te…

Ik kom regelmatig teksten tegen dat de Data Protection Officer/ Functionaris voor de Gegevensbescherming een schaap met vijf poten zou zijn. Los van de weinig flatterende vergelijking wil ik hier…

Vandaag de dag zijn er heel veel software oplossingen die stellen iets te kunnen betekenen op het gebied van privacy management software. Of het nu gaat om het scannen van…

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is bijna van toepassing en daarmee krijgt het nieuwe compliance landschap steeds meer vorm. Op 25 mei moeten organisaties in een register informatie bijhouden over…

In de privacyverklaring communiceer je over hoe jouw organisatie omgaat met privacy. Op grond van de wet ben je verplicht duidelijk en begrijpelijk te informeren over een aantal zaken. In…

Met het bekend worden van de Rijksbegroting op Prinsjesdag 2017 werd ook duidelijk dat de Autoriteit Persoonsgegevens fors meer budget gaat krijgen. Het komende jaar krijgt de AP al 5…

Deze vierde blogpost in de reeks over de rechten van betrokkenen gaat over het recht van bezwaar (artikel 21) onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een betrokkene heeft in specifieke…

De derde blogpost in de reeks over de rechten van betrokkenen onder de privacyverordening gaat over het recht om niet te worden onderworpen aan geautomatiseerde besluiten, waaronder profiling valt. Onder…

Sinds kort ben ik, naast adviseur bij Privacy Company, ethisch adviseur voor de Europese Commissie. In deze blogpost licht ik kort mijn achtergrond in privacy ethiek toe en ga ik…

Onder de Wet bescherming persoonsgegevens hebben betrokkenen verschillende rechten. De privacyverordening heeft een aantal van deze rechten aangescherpt en nieuwe rechten toegevoegd, waar organisaties rekening mee moeten houden. In een…

Fouten maken is menselijk. Per ongeluk een kop koffie over je laptop gooien kan iedereen overkomen. Maar sommige foutjes, zoals het verliezen van een onbeveiligde USB-stick, hebben verdergaande gevolgen wanneer…

'Privacy, way too important to leave to the lawyers' las ik ooit ergens. Als jurist kan ik dat volledig beamen. Sowieso zitten er veel te veel kanten aan het onderwerp…

Vanaf deze week starten we met een nieuwe blogreeks. Wederom gaan we ons met deze reeks richten op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De verordening is namelijk vanaf 25 mei…

Deze maand besteedt Privacy Company aandacht aan het Internet of Things (IoT). Hierbij hebben al verscheidene onderwerpen de revue gepasseerd. Zo is onder andere bekeken wat het IoT nou eigenlijk…

Er zijn al enkele blogposts geschreven over het IoT. Daaruit bleek al dat er veel gegevens verwerkt worden in het IoT, dat dat vaak persoonsgegevens (kunnen) zijn, en dat er…

Om 7 uur ’s ochtends gaat de wekker, waarna langzaam de lichten aan gaan en je koffiezetapparaat aanspringt. Terwijl je nog 10 minuten door snoozet gaat er een notificatie op…

Vorige week heeft mijn collega geschreven over het ‘Internet of Things’ (IoT) en alle oneindige mogelijkheden dat het kan bieden. Van zelfrijdende auto tot communicerende teddybeer, je kunt het zo…

Nu 2016 er bijna op zit, is het tijd voor een korte terugblik op een van de boeiendste jaren op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Het jaar 2016 was…

Opnieuw zijn er interessante documenten van de Europese Commissie voortijdig gelekt. Dit keer gaat het om een communicatie over de data economie. In het document wordt aandacht besteed aan twee…

“Intertoys en Bart Smit halen slim speelgoed uit winkels om privacyzorgen”. Met deze kop opende NU.nl vorige week een artikel over speelgoedpoppen die gebruik maken van stemherkenning om te…

In een recent big data rapport van de WRR genaamd ‘Exploring the boundaries of big data’ wordt, in het onderdeel over encryptie, drie privacy benaderingen onderscheiden: geheimhouding en privacy, controle…

Met de komst van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 wordt een nieuwe term geïntroduceerd in de privacywet: het pseudonimiseren van persoonsgegevens. Pseudonimiseren is niet gelijk…

In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt Privacy by Design (PbD) expliciet vereist bij het verwerken van persoonsgegevens. PbD betekent dat organisaties bij de ontwikkeling van (nieuwe) producten en diensten…

Sinds begin oktober is het Privacy Company team uitgebreid met twee adviseurs. Anouk en Diederik gaan zich bezig houden met verschillende privacyvraagstukken. Nieuwsgierig? Zij stellen zich kort voor a.d.…

Privacy Company is opgericht in 2014 door Frank Koppejan. Momenteel bestaat het team uit 13 mensen, die samen bouwen aan de ontwikkeling en bekendheid van Privacy Company. Frank Koppejan vertelt…

Oktober is weer European Cyber Security Month. Security staat daarmee weer volop in de belangstelling en het met security onlosmakelijke vakgebied privacy ook (zie bijvoorbeeld de privacyweken van de NPO)…

“Dat Google ik wel even.” Vandaag de dag zullen er weinig mensen zijn die deze zin nog nooit gehoord hebben. Zoekmachines zijn binnen onze huidige informatiemaatschappij onlosmakelijk verbonden met het…

In het kader van het ‘nieuwe werken’ en uit oogpunt van kostenbesparing accepteren of verplichten steeds meer bedrijven en organisaties het gebruik van eigen apparatuur op het bedrijfsnetwerk, oftewel bring…

Vandaag vertelt Imko Smittenberg je over veilig zoeken op internet. Bekijk het filmpje en word alerter online!…

Wat is één van de grootste privacyrisico’s die iedereen kan raken? Identiteitsfraude is een veelvoorkomend probleem welke je liever wilt voorkomen dan oplossen. Het is erg vervelend als je…

Vandaag vertelt Arnold je over clouddiensten en hoe jij je privacy kunt beschermen bij het gebruik van deze diensten. Bekijk het filmpje en word alerter online!…

Vandaag vertelt Rudolf je over chat-apps en hoe jij je privacy kunt beschermen bij het gebruik van deze apps. Bekijk het filmpje en word alerter online!…

Nagenoeg iedereen maakt tegenwoordig gebruik van sociale media. Facebook is het grootste online sociale netwerk, maar ook Twitter, Instagram en LinkedIn zijn enorm populair. Het delen van informatie over jezelf…

Vandaag vertelt Arnold je over sociale media en hoe jij je privacy kunt beschermen op deze platformen. Bekijk het filmpje en word alerter online!…

Vandaag is de eerste dag van de Alert Online campagne! Zoals beloofd geven een aantal van onze adviseurs je deze week elke dag meerdere tips over verschillende online activiteiten. Vandaag…

Zoals je hoogstwaarschijnlijk nu wel weet brengt de privacyverordening, die in de lente van 2018 van toepassing is, vele nieuwe regels en verplichtingen voor organisaties met zich mee. Het is…