Sjoera

Bij Privacy Company beschouwen we ons team als de drijvende kracht achter het succes van onze organisatie. Wie ben jij en wat doe je?

Ik werk als Functionaris voor de Gegevensbescherming voor een aantal bedrijven en organisaties. Daarmee ben ik toezichthouder, maar zonder het opgeheven boetevingertje. Puttend uit de ervaring en kennis van mijn team geef ik graag simpele antwoorden op ingewikkelde vragen.

Onze slogan is ‘making privacy easy’. Hoe maak jij het klanten zo makkelijk mogelijk?

Als ik bij een organisatie langs ga, vraag ik graag door om precies te begrijpen wat voor verwerkingen een organisatie doet. Ik leg in gewone mensentaal uit wat er in de systemen gebeurt, en hoe je daar de wet op toepast.

We bestaan uit een diverse groep mensen, gedreven door de passie om privacy te laten werken in de dagelijkse praktijk. Wat drijft jou?

Toen ik nog bij de toezichthouder werkte, de Autoriteit Persoonsgegevens, kon ik uitgebreid onderzoeken wat er allemaal mis was. Maar nu mag ik praktisch advies geven hoe organisaties de wet kunnen naleven, of hoe ze het op een duidelijke manier kunnen uitleggen aan hun klanten. Ik word enorm blij als ik zie dat een organisatie zelf een slimme oplossing heeft verzonnen om minder persoonsgegevens te verzamelen of te bewaren.

Achtergrond

Ik heb bijna twaalf jaar ervaring als senior inspecteur bij het internet en telecomteam van de Autoriteit Persoonsgegevens. Ik heb daar een groot aantal onderzoeken geleid, naar bijvoorbeeld Google, Facebook en Microsoft. Ik heb ook meegeschreven aan een groot aantal opinies van de Artikel 29-werkgroep, het vaste overleg van alle dataprotectietoezichthouders in de EU. Daarvoor heb ik op veel verschillende plekken werkervaring opgedaan, bijvoorbeeld als programmamaker bij De Balie in Amsterdam, als public affairs officer bij internetprovider XS4ALL en als codirecteur van de stichting Bits of Freedom.