Wat gebeurt er met jouw gegevens op sociale media?

October 4, 2016

Nagenoeg iedereen maakt tegenwoordig gebruik van sociale media. Facebook is het grootste online sociale netwerk, maar ook Twitter, Instagram en LinkedIn zijn enorm populair. Het delen van informatie over jezelf en het kijken naar wat anderen delen is niet alleen tijdverdrijf, maar voor velen ook dé manier om in contact te blijven met vrienden, op de hoogte te blijven van belangrijke gebeurtenissen en uitgenodigd te worden voor feestjes. Veelal worden gegevens ook bewust gedeeld door gebruikers. Helaas is vaak echter niet duidelijk wat er verder met je gegevens gebeurt.

Facebook

... is wellicht het belangrijkste voorbeeld. De informatie die zij verkrijgen wordt door bedrijven gebruikt om gericht te kunnen adverteren. Advertenties zijn dan ook de voornaamste bron van inkomsten voor Facebook. Niet alleen informatie die je op je profielpagina plaatst wordt hierbij gebruikt, want achter de schermen probeert Facebook een zo accuraat mogelijk beeld op te bouwen van wie je allemaal kent. Vervolgens worden op basis daarvan vrienden gesuggereerd. En juist het hele systeem van vriendensuggesties is het stukje waar je als gebruiker de minste controle hebt.

Bij het aanmaken van een profiel wordt bijvoorbeeld gevraagd om de adresboeken van je e-mailaccounts te delen om te kijken wie er nog meer op Facebook zitten. Als je dat doet wordt je gehele adresboek opgeslagen door Facebook en wordt ieder e-mailadres door de database gehaald om te kijken of deze adressen bij een bestaande gebruiker behoren. Maar ook welke gebruikers deze adressen nog meer in hun bestand hebben, want dan is er immers een gedeelde bekende.

Hetzelfde geldt voor telefoonnummers. Al geruime tijd vraagt Facebook om een telefoonnummer, natuurlijk voor veiligheidsdoeleinden. Zo kan immers geverifieerd worden dat jij eigenaar bent van een account. Dit is weliswaar een zwakke maatregel, maar tegelijkertijd ook een manier om telefoonnummers te verzamelen. Bij het gebruik van de mobiele app (die vaak standaard op een smartphone is geïnstalleerd) vraagt Facebook toegang tot je contacten. En ook via WhatsApp krijgt Facebook toegang tot telefoonnummers sinds het dat bedrijf overnam in 2014.

Ook niet-gebruikers

Contactgegevens worden dus op meer manieren gebruikt dan je denkt. En je kunt er weinig tegen doen helaas. Sterker nog, ook als je geen Facebook of WhatsApp gebruikt kun je via anderen die jouw e-mailadres of telefoonnummer hebben toch in de databanken van Facebook terecht komen. En doordat wellicht meerdere mensen jouw contactgegevens delen kan Facebook zelfs een beeld van jouw offline sociale netwerk opbouwen, ongeacht of je lid bent of niet.

Controle over je gegevens, zeker als niet-gebruiker, maar ook als gebruiker is daarom wellicht het belangrijkste aandachtspunt bij sociale media. De belangen van individuele gebruikers die hun gegevens willen beschermen worden echter vaak opzijgeschoven door de grote belangen van sociale netwerkgiganten als Facebook. Laten we hopen dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming die in 2018 van kracht wordt gebruikers helpt, doordat meer transparantie richting en controle voor gebruikers wordt vereist. Tot die tijd…. (check onze 10 tips voor betere privacybescherming op sociale media)!

Download